Snelle groei wereldwijde investeringen in groene energie

NEW YORK (Energeia/ANP) - De wereldwijde investeringen in groene energie zijn afgelopen jaar opgelopen tot een recordhoogte van USD 243 mrd (EUR 178 mrd). Dat hebben de Verenigde Naties (VN) deze woensdag bekendgemaakt.

De meeste investeringen vinden plaats in de twintig grootste economieën ter wereld. Veel landen worstelen echter met de razendsnelle groei van de financiering om klimaatverandering tegen te gaan. Volgens het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP) gaat het om een van de snelstgroeiende industrieën.

De afgelopen twee jaar zijn er meer dan vijftig nationale publieke klimaatfondsen opgericht. Er zijn 45 markten voor handel in uitstootrechten en meer dan 6.000 private-equityfondsen die voorzien in miljarden dollars om klimaatverandering tegen te gaan.

De Europese Unie, Japan en de Verenigde Staten stellen jaarlijks al USD 30 mrd beschikbaar om arme landen te helpen in hun strijd tegen de opwarming van de aarde. De verwachting is dat dat groene fonds USD 100 mrd beschikbaar stelt in 2020.